Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012

Αναμένονται 1,3 εκατ. θάνατοι από καρκίνο στην Ε.Ε το 2012


Σχεδόν 1,3 εκατ. άνθρωποι θα πεθάνουν από καρκίνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση το τρέχον έτος, αλλά τα ποσοστά θνησιμότητας από τη νόσο βρίσκονται σε σταθερή πτώση, σύμφωνα με νέα έρευνα που ανακοινώθηκε σήμερα.

Έρευνα σε όλα τα είδη καρκίνου στις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής ‘Ενωσης ανακάλυψε ότι περισσότεροι άντρες σε σχέση με γυναίκες είναι πιθανό να πεθάνουν από τη νόσο και ότι σημαντικές μειώσεις στον αριθμό θανάτων από καρκίνο μαστού θα μείωναν τα ποσοστά.

Παρόλα αυτά, ο καρκίνος μαστού παραμένει η κύρια αιτία για τους θανάτους γυναικών στην Ένωση. Ο καρκίνος του πνεύμονα, που προκαλείται κυρίως από το κάπνισμα ή την εισπνοή καπνού σκοτώνει περισσότερους άντρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο είδος καρκίνου.

Ερευνητές από την Ιταλία και την Ελβετία, στο περιοδικό ‘Annals of Oncology’, προέβλεψαν τα ποσοστά θνησιμότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση στα 139 ανά 100.000 άντρες και 85 ανά 100.000 γυναίκες το 2012.

Σε σύγκριση με επιβεβαιωμένους θανάτους το 2007, αυτό θα παρουσιάζεται ως πτώση 10% στους άντρες και 7% στις γυναίκες.

Ο Fabio Levi, του Institute of Social and Preventive Medicine και του πανεπιστημίου της Λωζάννης, δήλωσε ότι αν και οι πραγματικοί αριθμοί θανάτων είναι ελαφρώς υψηλότεροι σε σχέση με όσους καταγράφηκαν το 2007 αυτό οφείλεται στο ότι μεγαλύτερος αριθμός ανθρώπων ζουν μέχρι τα γεράματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τα ποσοστά θνησιμότητας προσαρμοσμένα στην ηλικία δείχνουν σαφή πτώση στα ποσοστά για άντρες και γυναίκες τα προηγούμενα 5 χρόνια.

Η πτώση οφείλεται μερικώς στα πτωτικά ποσοστά καπνίσματος στους άντρες και μερικώς στις εξελίξεις στην πρόληψη, εντοπισμό και αγωγή του καρκίνου του μαστού στις γυναίκες, δήλωσε ο Levi.

Το κόστος επέκτασης της τάσης πιθανόν θα είναι υψηλό. Ειδικοί στον καρκίνο προειδοποίησαν τον προηγούμενο Σεπτέμβριο ότι μια έκρηξη νέων τεχνολογιών και αγωγών για τον καρκίνο σε συνδυασμό με αύξηση του αριθμού των περιστατικών καθώς γερνούν οι πληθυσμοί σημαίνει ότι τα ποσοστά καρκίνου γρήγορα γίνονται μη ανεκτά σε πολλά ανεπτυγμένα έθνη.

Λεπτομέρειες της ανάλυσης που χρησιμοποίησε στοιχεία από την ΕΕ από το 1970 έως το 2007 για να υπολογιστούν τα ποσοστά θνησιμότητας κάθε χρόνο και να εντοπιστούν οι τάσεις έδειξαν ότι ο καρκίνος του μαστού παραμένει η κύρια αιτία θανάτων γυναικών από καρκίνο στην ΕΕ ως σύνολο και συγκεκριμένα στη Γαλλία, τη Γερμανία την Ιταλία και την Ισπανία. 88.000 γυναίκες θα πεθάνουν από αυτόν το 2012, περίπου 16% όλων των θανάτων από καρκίνο στις γυναίκες της Ε.Ε.

Ο ερευνητής Carlo La Vecchia, του πανεπιστημίου του Μιλάνου, δήλωσε ότι το γεγονός ότι θα υπάρξουν σημαντικές πτώσεις στους θανάτους από καρκίνο μαστού όχι μόνο στη μέση ηλικία αλλά και στη νεαρή, υποδεικνύει ότι σημαντικές εξελίξεις στην αγωγή και ρύθμιση παίζουν σημαντικό ρόλο στην πτώση των ποσοστών θνησιμότητας.

Ωστόσο στη Βρετανία και την Πολωνία ο καρκίνος του πνεύμονα είναι η κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο μεταξύ των γυναικών, με ποσοστά 21,4 και 16,9 ανά 100.000 γυναίκες αντίστοιχα.

Ο καρκίνος του πνεύμονα αναμένεται να σκοτώσει περισσότερους από 183.000 άντρες και περισσότερες από 78.000 γυναίκες στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2012.

Τα ποσοστά καρκίνου του παγκρέατος αυξάνουν σε άντρες και γυναίκες, στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η έρευνα προέβλεψε αύξηση από 7,86 περιστατικά ανά 100.000 άντρες το 2007 σε 8,01 το 2012 και στις γυναίκες από 5,24 σε 5,38 (ανά 100.000).

Ο La Vecchia, δήλωσε ότι αποτελεί έκπληξη για τους άντρες, δεδομένης της πτώσης στο κάπνισμα καθώς αυτό και το επιπλέον βάρος ή η παχυσαρκία είναι γνωστοί παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο του παγκρέατος. Πρόσθεσε ωστόσο ότι τα αυξημένα ποσοστά παχυσαρκίας μπορεί ενδεχομένως να είναι μια αιτία για την αύξηση του ποσοστού καρκίνου του παγκρέατος, καθώς και η καλύτερη διάγνωση. Δήλωσε ότι δεν γνωρίζουμε τις αιτίες του 70% των καρκίνων παγκρέατος αλλά η αύξηση σίγουρα δεν καθησυχάζει.

Πηγή : iatronet.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Κοινωνική Ενημέρωση: Θέσεις εργασίας

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *