Πέμπτη 10 Μαΐου 2012

Αύξηση λίπους μετά τη λιποαναρρόφηση


Μελέτη ερευνητών του Πανεπιστημίου του Σάο Πάουλο στη Βραζιλία έδειξε ότι η απομάκρυνση του υποδόριου λίπους της κοιλιάς μπορεί να οδηγήσει στην αποθήκευση λίπους στα ενδότερα της κοιλιακής χώρας, πράγμα πολύ επικίνδυνο για την υγεία. Το θετικό πάντως είναι ότι η αύξηση του σπλαγχνικού λίπους μπορεί να αποφευχθεί μέσω της άσκησης.

Η μελέτη

Οι ερευνητές από τη Βραζιλία παρακολούθησαν 36 γυναίκες κανονικού βάρους οι οποίες υποβλήθηκαν σε λιποαναρρόφηση για να απαλλαγούν από το στρώμα υποδόριου λίπους που είχε εγκατασταθεί στην κοιλιά τους. Καμιά από τις γυναίκες δεν ακολουθούσε πρόγραμμα γυμναστικής πριν από την επέμβαση. Για χάρη της μελέτης οι μισές από τις εθελόντριες δύο μήνες μετά τη λιποαναρρόφηση άρχισαν ένα πρόγραμμα εκγύμνασης τρεις φορές την εβδομάδα.

Τα ευρήματα

Όταν οι εθελόντριες εξετάστηκαν τέσσερις μήνες αργότερα, διαπιστώθηκε ότι όλες διατηρούσαν τις επίπεδες κοιλίτσες που είχαν αποκτήσει με τη λιποαναρρόφηση. Ωστόσο, εκείνες που δεν αθλούνταν εμφάνισαν αύξηση του σπλαγχνικού λίπους της τάξεως του 10% κατά μέσο όρο. Το σπλαγχνικό λίπος συνδέεται με ασθένειες όπως το μεταβολικό σύνδρομο και ο διαβήτης τύπου 2 και ως εκ τούτου θεωρείται πολύ χειρότερο σε σχέση με το υποδόριο.

Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν τους λόγους για τους οποίους η απομάκρυνση του υποδόριου λίπους προκαλεί αύξηση του σπλαγχνικού. Εικάζουν ότι πιθανότατα το φαινόμενο οφείλεται στην καταστροφή της αρχιτεκτονικής του υποδόριου λιπώδους ιστού.  Περιττό δε να πούμε ότι μετά από τα παραπάνω ευρήματα, τα οποία δημοσιεύονται στην επιθεώρηση «Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism», η συμβουλή τους είναι να αθλούμαστε με ή χωρίς λιποαναρρόφηση!

 Πηγή : tovima.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Κοινωνική Ενημέρωση: Θέσεις εργασίας

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *