Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2013

Κάψουλα «φωτογραφίζει» τον οισοφάγο


Εχει μέγεθος χαπιού και αναμένεται να βοηθήσει στην πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του οργάνου

 Μια κάψουλα-κάμερα που… καταπίνεται μπορεί να βοηθήσει τους γιατρούς να εντοπίσουν τα πρώιμα σημάδια του καρκίνου του οισοφάγου, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Hi-tech συσκευή με μέγεθος πολυβιταμίνης

Η hi-tech διάφανη συσκευή έχει περίπου το μέγεθος ενός χαπιού πολυβιταμίνης. Περιέχει ένα ταχέως περιστρεφόμενο λέιζερ το οποίο στέλνει μια ακτίνα σχεδόν υπέρυθρου φωτός στα τοιχώματα του οισοφάγου, του σωλήνα από τον οποίον περνά η τροφή για να φθάσει στο στομάχι.

Ειδικοί αισθητήρες καταγράφουν τις ανακλάσεις του φωτός και παράγουν λεπτομερείς εικόνες οι οποίες μπορούν να αποκαλύψουν καταστάσεις όπως ο οισοφάγος Barrett, μια προκαρκινική πάθηση που συνδέεται με καούρες και γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

Η κάψουλα είναι δεμένη στο άκρο ενός είδους λεπτού κορδονιού το οποίο επιτρέπει στον γιατρό να την τραβήξει πίσω αφού έχει επιτελέσει το έργο της και να την βγάλει από τη στοματική οδό του ασθενούς. Οι εικόνες που έχει «συλλάβει» η κάμερα της συσκευής μεταδίδονται σε μια οθόνη.

Απεικόνιση σε 1-6 λεπτά

Δοκιμή που διεξήχθη σε 13 εθελοντές που υποβλήθηκαν στη διαδικασία χωρίς νάρκωση – μεταξύ των οποίων και έξι με οισοφάγο Barrett – έδειξε τη δυναμική της συσκευής: αυτή μπόρεσε να απεικονίσει ολόκληρο τον οισοφάγο σε διάστημα μικρότερο του ενός λεπτού.

Η ολοκληρωμένη διαδικασία που περιελάμβανε τέσσερα «ταξίδια» της κάψουλας εντός του οισοφάγου διήρκεσε μόλις έξι λεπτά. Σήμερα η εξέταση για διάγνωση του οισοφάγου Barrett διαρκεί περισσότερο από μια ώρα και αφορά την εισαγωγή ενός ενδοσκοπίου στον οισοφάγο μέσω του στόματος του ασθενούς.

Ο γιατρός τραβά την κάψουλα με ένα κορδόνι προκειμένου να την αφαιρέσει μέσω της στοματικής οδού του ασθενούς 

Σαφής υπεροχή σε σύγκριση με την ενδοσκόπηση

Όπως ανέφεραν ειδικοί του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης με δημοσίευσή τους στην επιθεώρηση «Nature Medicine» «το νέο σύστημα προσφέρει έναν βολικό και εύκολο τρόπο διάγνωσης του οισοφάγου Barrett  χωρίς να απαιτείται νάρκωση του ασθενούς, εξειδικευμένο κέντρο και εξοπλισμός για τη διεξαγωγή της εξέτασης ούτε κάποιος γιατρός που να έχει εκπαιδευθεί στην ενδοσκόπηση. Δείχνοντας τρισδιάστατατα σε μικροσκοπικό επίπεδο τη δομή της ‘φόδρας’ των τοιχωμάτων του οισοφάγου, αποκαλύπτει με πολύ μεγαλύτερες λεπτομέρειες πιθανά προβλήματα του οισοφάγου σε σύγκριση με τα ενδοσκόπια υψηλής ανάλυσης».

Ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας καθηγητής Γκάρι Τίρνι σημείωσε ότι αρχικώς υπήρχε ανησυχία πως εξαιτίας του μικρού μεγέθους της κάψουλας θα χάνονταν πολύτιμα δεδομένα από την απεικόνιση του οισοφάγου. Ωστόσο, όπως είπε, αυτοί οι φόβοι αποδείχθηκαν αβάσιμοι. «Μείναμε και εμείς έκπληκτοι όταν είδαμε πως από τη στιγμή που ο ασθενής καταπιεί τη συσκευή, αυτή «γραπώνεται» από τα τοιχώματα του οισοφάγου επιτρέποντας πλήρη μικροσκοπική απεικόνιση ολόκληρης της δομής του» είπε ο καθηγητής και προσέθεσε: «Άλλες μέθοδοι που δοκιμάσαμε συμπιέζουν λόγω του μεγέθους τους το εσωτερικό των τοιχωμάτων του οισοφάγου καθιστώντας δύσκολη τη λήψη τρισδιάτατων εικόνων ακριβείας. Η κάψουλα προσφέρει επιπρόσθετες βασικές διαγνωστικές πληροφορίες επιτρέποντας να βλέπουμε την επιφάνεια του οισοφάγου με μεγαλύτερη λεπτομέρεια».   

Ενας στους 10 με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση αναπτύσει Barrett

Ο οισοφάγος Barrett προκαλείται από τη χρόνια έκθεση στα όξινα γαστρικά υγρά τα οποία παλινδρομούν από το στομάχι, οδηγώντας σε έντονες καούρες και ενόχληση. Εκτιμάται ότι περίπου ένα στα 10 άτομα με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση αναπτύσσει τελικώς οισοφάγο Barrett – πρόκειται κυρίως για άνδρες. Ο οισοφάγος Barrett μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να οδηγήσει τελικώς σε καρκίνο του οισοφάγου.

Ο δρ Νόρμαν Νισιόκα, επίσης από το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης, που συμμετείχε στη νέα μελέτη υπογράμμισε ότι «μια φθηνή συσκευή η οποία δεν συνδέεται με κινδύνους για τους ασθενείς μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο μεγαλύτερου αριθμού ατόμων με την ελπίδα ότι η στενή παρακολούθηση των ασθενών με οισοφάγο Barrett θα επιτρέψει την πρόληψη του καρκίνου του οισοφάγου ή τον εντοπισμό της νόσου σε ένα πρώιμο και εν δυνάμει ιάσιμο στάδιο». Ο ερευνητής συμπλήρωσε πάντως ότι απαιτούνται τώρα περαιτέρω μελέτες προκειμένου να αποδειχθεί εάν όντως η συσκευή μπορεί σε μεγάλο αριθμό ασθενών να πραγματοποιήσει τα όσα υπόσχεται.


Πηγή : tovima.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Κοινωνική Ενημέρωση: Θέσεις εργασίας

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *