Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013

«Βηματοδότης» εγκεφάλου εναντίον ανορεξίας


Εμφύτευμα δείχνει να βοηθά βαριά ασθενείς που δεν βοηθιούνται από τις συμβατικές θεραπείες

Για πρώτη φορά, επιστήμονες κατάφεραν με τη βοήθεια ενός εγκεφαλικού βηματοδότη να βοηθήσουν ασθενείς με βαριά μορφή νευρικής ανορεξίας οι οποίοι δεν αποκρίνονταν στις συμβατικές θεραπείες, να πάρουν βάρος. 

Πρόκειται για μια πιλοτική μελέτη ερευνητών από το Κέντρο Νευροεπιστιμών Krembil και το Πανεπιστημιακό Δίκτυο Υγείας στον Καναδά. Σε έξι σοβαρά ανορεξικές γυναίκες ηλικίας 24-57 ετών που έλαβαν μέρος στη δοκιμή, οι ειδικοί εμφύτευσαν εγκεφαλικούς βηματοδότες.

Εντυπωσιακά ευρήματα

Όπως αναφέρουν με δημοσίευσή τους στην επιθεώρηση «The Lancet», διαπίστωσαν πως με τη βοήθεια της εν τω βάθει εγκεφαλικής ηλεκτρικής διέγερσης, τουλάχιστον οι μισές από τις εθελόντριες που έφεραν τον βηματοδότη εμφάνισαν με την πάροδο του χρόνου βελτίωση ως προς τη διάθεσή τους, ενώ άρχισαν να παίρνουν και βάρος.

Η ανορεξία αποτελεί μια από τις ψυχικές διαταραχές με την υψηλότερη θνησιμότητα σε νεαρά κορίτσια ηλικίας 15-19 ετών. Ανάμεσα στα βασικά της συμπτώματα, συγκαταλέγονται η εσκεμμένη απώλεια βάρους και ο υπερβολικός έλεγχος ως προς την θερμιδική πρόσληψη.

Οι θεραπείες συνήθως επικεντρώνονται στην αλλαγή της συμπεριφοράς των ασθενών, ωστόσο οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι περίπου το 20% των ασθενών δεν επωφελούνται από αυτές με αποτέλεσμα να χάνουν τη μάχη με τη διαταραχή πρόωρα.

Η τεχνική της «εν τω βάθει εγκεφαλικής διέγερσης» (γνωστή και ως DBS-Deep Brain Stimulation) χρησιμοποιείται ήδη στην περίπτωση διαφόρων νευρολογικών παθήσεων, όπως η νόσος Πάρκινσον, το Αλτσχάιμερ. Οι ειδικοί εξετάζουν την εφαρμογή της εν λόγω τεχνικής και σε ασθενείς που πάσχουν από κατάθλιψη και επιληψία. Είναι η πρώτη φορά όμως, που δοκιμάζεται σε ασθενείς με ανορεξία.

Η εισαγωγή της συσκευής σε μια περιοχή του εγκεφάλου που σχετίζεται με την κατάθλιψη, γίνεται μέσω πλήρως αναστρέψιμης χειρουργικής επέμβασης. Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα ηλεκτρόδια του εγκεφαλικού «βηματοδότη» συνδέθηκαν με μια μικρογεννήτρια παλμών κάτω από το δέρμα, ενώ η συσκευή ενεργοποιήθηκε 10 ημέρες μετά την εμφύτευσή της.

Όπως εξηγεί ο επικεφαλής της μελέτης δρ Άντρες Λοζάνο, τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά και υπογραμμίζουν την θεραπευτική αποτελεσματικότητα της εν λόγω τεχνικής, καθώς οι βελτιώσεις στη διάθεση και στα επίπεδα στρες ασθενών που παρέμεναν λιποβαρείς ήταν εντυπωσιακά.Ο ερευνητής όμως προσθέτει ότι η μέθοδος δεν είναι κατάλληλη για όλους τους ασθενείς. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις συμμετέχουσες στη δοκιμή μια εμφάνισε επιληπτική κρίση δύο εβδομάδες μετά την τοποθέτηση των ηλεκτροδίων, μια άλλη έπαθε κρίση πανικού κατά τη διεξαγωγή της τοποθέτησης του βηματοδότη ενώ μια τρίτη δεν παρουσίασε καμία βελτίωση των συμπτωμάτων της.

 Πηγή: tovima.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Κοινωνική Ενημέρωση: Θέσεις εργασίας

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *