Τα πρώτα στοιχεία από το Πρόγραμμα των 1.000 Γονιδίων, μία παγκόσμια προσπάθεια να χαρτογραφήσουν την ποικιλία των ανθρωπίνων γονιδίων, προσφέρουν ήδη πληροφορίες για τις ασθένειες των ανθρώπων. Μάλιστα, για πρώτη φορά οι επιστήμονες μπορούν να δουν γιατί κάποιοι άνθρωποι επηρεάζονται πιο άσχημα από κάποιες ασθένειες σε σχέση με άλλους ανθρώπους.
Ο καθηγητής Έβαν Άιχλερ του πανεπιστημίου Ουάσιγκτον στο Σιάτλ και οι συνάδελφοί του χρησιμοποιούν τα ευρήματα από την πιλοτική φάση του προγράμματος, προκειμένου νααναγνωρίσουν τις διαφορές μεταξύ των ανθρώπων σε περιοχές των γονιδίων, όπου το DNA επαναλαμβάνεται.
«Πιστεύω πως θα κάνουμε μεγάλα άλματα στην κατανόηση της γενετικής βάσης των ασθενειών του ανθρώπου», δηλώνει ο καθηγητής Άιχλερ.
Τα ευρήματά του δημοσιεύθηκαν στο Διαδίκτυο στο περιοδικό Science σε συνδυασμό με τη δημοσιεύση των πρώτων στοιχείων του Προγράμματος των 1.000 Γονιδίων στο περιοδικό Nature. Πρόκειται για μία προσπάθεια ιδιωτικών και δημόσιων φορέων για να χαρτογραφήσουν την αλληλουχία και να συγκρίνουν τα γονίδια 2.500 ανθρώπων από διαφορετικές περιοχές του πλανήτη.
συνέχεια ... portal.kathimerini.gr