Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2020

Katerina Moustaka: «Δυσλειτουργική Κίνηση» ή «Προστατευτική Κίνηση»

Ένας από τους πιο ισχυρούς και παρόλα αυτά παραγνωρισμένους τρόπους να επηρεάσουμε τη αποκατάσταση μας, είναι ο τρόπος που μιλάμε στον εαυτό μας και τους άλλους.

Οι λέξεις έχουν δύναμη.


Έρχεται ένας αγαπημένος πελάτης. Φαρμακωμένος. Κουτσαίνοντας. Από πόνο στο ισχίο. Μετά από ένα 80αράκι χλμ ποδηλασία το Σάββατο. Πριν από αυτό, το ισχίο κουκλάκι ζωγραφιστό. Ποτέ ενόχληση.
«Με τέτοιο καιρό, είχα να κάνω κι από τον Ιούλιο, ε, το παράκανα λίγο» μου λέει. «Το θέμα μου δεν είναι ο πόνος. Έχω δυσλειτουργική κίνηση στην άρθρωση» συνεχίζει. «Μου το είπε ο γιατρός της εταιρείας μου». «Πολύ φοβάμαι ότι θα πάω για επέμβαση». «Σου είπε κάτι τέτοιο ο γιατρός της εταιρείας σου», ρωτάω. «Όχι» μου απαντάει «αλλά εξυπακούεται. Δυσλειτουργική κίνηση είναι αυτή». Ένας από τους πιο ισχυρούς και παρόλα αυτά παραγνωρισμένους τρόπους να επηρεάσουμε τη αποκατάσταση μας, είναι ο τρόπος που μιλάμε στον εαυτό μας και τους άλλους. Οι λέξεις έχουν δύναμη. Θα μου πείτε «Δε βαριέσαι, καημένη, τι να σου κάνουν οι λέξεις; Είναι ασήμαντες». Τίποτα δεν είναι ασήμαντο όταν πρόκειται για τον Κο Πόνο. Ο Εγκέφαλός μας ερμηνεύει την πραγματικότητά μας στηριζόμενος στις ιστορίες που λέμε στον εαυτό μας. Οι λέξεις πυροδοτούν τις ιστορίες μας. Ίσως είναι καιρός να είμαστε πιο προσεκτικοί με τι υλικό τις ταΐζουμε. Γιατί εκεί που ο συνάδελφος βλέπει δυσλειτουργική κίνηση, εγώ βλέπω μια δυσάρεστη μεν κομψή δε, χρήσιμη μεταβολή της «φυσιολογικής» κινητικότητας που χρησιμοποιείται εξαιρετικά αποτελεσματικά από το θεϊκό κορμί για να μας προστατεύσει από μεγαλύτερη καταπόνηση/κάκωση/επιβάρυνση της ανατομίας μας. Δεν είναι η πληροφορία, είναι το νόημα πίσω από την πληροφορία που κάνει τη διαφορά. Οι λέξεις που χρησιμοποιούμε μπορούν να μας πληγώσουν, μπορούν και να μας θεραπεύσουν. Κι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να αλλάξουμε το νόημα, άρα και το πόσο πιστεύει ο Εγκέφαλός μας ότι κινδυνεύουμε είναι να αλλάξουμε τις λέξεις. Οι «Εκφυλιστικές αλλοιώσεις» μπορεί να γίνουν «Φυσιολογικά ευρήματα για την ηλικία». Η «καταστροφή» να γίνει «κάτι που διορθώνεται». Η «Νόσος» να γίνει «Κατάσταση». Το «Μάθε να ζεις με αυτό» να γίνει «Χρειάζεται να κάνεις κάποιες αλλαγές». Κι αν κάθε φορά που βλέπουμε κάποιον να κουτσαίνει αντί για «δυσλειτουργική» αποκαλούμε την κίνηση «προστατευτική», θα γλιτώσουμε δράματα και ίσως αρχίσουμε να βλέπουμε μικρά θεραπευτικά θαύματα. Αγάπη πολλή, όπως πάντα <><><><><><>

hellasmagazine

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Κοινωνική Ενημέρωση: Θέσεις εργασίας

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *