Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2011

Υγιεινή διατροφή: Θα γλίτωναν χιλιάδες...


Περισσότεροι από ένας στους δέκα θανάτους από καρδιά, εγκεφαλικά και καρκίνο θα αποτρέπονταν κάθε χρόνο, εάν όλοι...φροντίζαμε να τρώμε δύο σαλάτες και τρία φρούτα την ημέρα, και δεν υπερβαίναμε τις συνιστώμενες ποσότητες αλατιού και λίπους, αναφέρουν βρετανοί ερευνητές.

Η πλειονότητα των ζωών που θα σώζονταν (το 60%), θα γλίτωναν το έμφραγμα, σύμφωνα με επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και το Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιάς (BHF).

Οι υπόλοιποι θα απέφευγαν τα εγκεφαλικά και δευτερευόντως τον καρκίνο.

Ακόμα δε κι αν απλώς φροντίζαμε να τρώμε καθημερινά τις σαλάτες και τα φρούτα, και εξακολουθούσαμε να τρώμε πολύ αλάτι και κορεσμένο λίπος (προέρχεται κυρίως από κρέατα και προϊόντα κρέατος) θα αποτρεπόταν ο ένας στους 20 θανάτους από καρδιά, εγκεφαλικό και καρκίνο.

Σε απόλυτους αριθμούς, τα παραπάνω ευρήματα για την πλήρη υιοθέτηση των διατροφικών οδηγιών ισοδυναμούν για την Βρετανία με 33.000 λιγότερους θανάτους ετησίως.

Από αυτούς, οι 20.000 θα ήταν από λιγότερα εμφράγματα και ανακοπές (στην χώρα αυτή, 70.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από στεφανιαία νόσο) και 13.000 από λιγότερους καρκίνους και εγκεφαλικά (ετησίως κοστίζουν τη ζωή σε 156.700 και 67.000 Βρετανούς αντιστοίχως).

Με την μερική υιοθέτηση των συστάσεων (δηλαδή μόνο με 2 σαλάτες και 3 φρούτα την ημέρα), το κέρδος θα ήταν 15.000 ζωές τον χρόνο.

Στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα, σχεδόν 25.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από καρκίνο και πάνω από 38.000 από καρδιά και εγκεφαλικά, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Συνεπώς, το κέρδος σε ζωές στην χώρα μας θα ήταν σχεδόν 7.000 ζωές τον χρόνο, ενώ μόνο με φρούτα και λαχανικά θα γλίτωναν περίπου 3.500.

Ωστόσο, «λιγότεροι από ένας στους τρεις ενήλικες ακολουθούν τις διατροφικές συστάσεις για τα φρούτα και τα λαχανικά», δήλωσε ο δρ Πήτερ Σκάρμπορο, επικεφαλής ερευνητής της νέας μελέτης η οποία δημοσιεύεται στην «Επιθεώρηση Επιδημιολογίας & Κοινοτικής Υγείας» (JECH).

«Η υιοθέτηση των διατροφικών οδηγιών θα είχε μαζική επίδραση στην υγεία των ενηλίκων, με το μεγαλύτερο όφελος να πηγάζει από τα φρούτα και τα λαχανικά, τα οποία είναι σωτήρια για την καρδιαγγειακή υγεία», πρόσθεσεirenepan.posterous.com
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Κοινωνική Ενημέρωση: Θέσεις εργασίας

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *