Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012

Μυρωδιές που δεν αντέχουμε


Είναι μερικά πράγματα τα οποία ντρεπόμαστε να εξομολογηθούμε ακόμα και στους δικούς μας... πόσο μάλλον σ’ έναν γιατρό. Είναι καταστάσεις «ταμπού», που όμως μας βασανίζουν. Ποιες είναι αυτές, τι μπορεί να τις προκαλεί και πότε δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να ξεπεράσουμε την ντροπή και να μιλήσουμε σ’ έναν ειδικό;Σωματική κακοσμία

Υπάρχουν δύο τύποι ιδρωτοποιών αδένων: οι εκκρινείς και οι αποκρινείς. Οι πρώτοι βρίσκονται σε όλο το σώμα και ρυθμίζουν τη θερμοκρασία του εκκρίνοντας μείγμα νερού, αλάτων και μεταλλικών στοιχείων, το οποίο δεν μυρίζει, αν δεν μείνει πολλή ώρα πάνω στο δέρμα. Η κακοσμία προκαλείται από τους αποκρινείς αδένες που βρίσκονται στις μασχάλες και τη βουβωνική χώρα, όπου απελευθερώνεται και η σεξουαλική ορμόνη φερομόνη. Συνήθως μετά τα είκοσι τα επίπεδα των εκκρίσεων μειώνονται, οπότε ελαττώνεται και η οσμή.
Πότε είναι ανησυχητική: Σε σπάνιες περιπτώσεις η ακραία κακοσμία μπορεί να σημαίνει ύπαρξη όγκου σε έναν από τους αδένες. Αν η οσμή του δε παραπέμπει σε ψαρίλα, τότε μπορεί να πάσχετε από το σπάνιο σύνδρομο της τριμεθυλαμινουρίας, που προκαλεί την οσμή ψαριού. Αυτή δεν έχει θεραπεία.

Κακή αναπνοή

Προκαλείται από πτητικά συστατικά που παράγονται από βακτήρια τα οποία αφθονούν σε αναερόβια περιβάλλοντα, όπως είναι το πίσω μέρος της γλώσσας και οι κοιλότητες ανάμεσα στα ούλα και τα δόντια. Σε πάνω από το 90% των περιπτώσεων κακοσμίας ευθύνεται κάποια ουλίτιδα. Και η ξηρότητα του στόματος όμως μπορεί να οδηγήσει σε συγκέντρωση βακτηρίων. Η ξηρότητα είναι παρενέργεια φαρμάκων, όπως τα αντικαταθλιπτικά και τα αντισπασμωδικά, αλλά και των ορμονικών αλλαγών της εμμηνόπαυσης.
Πότε είναι ανησυχητική: Η κακή αναπνοή μπορεί να είναι ένδειξη κάποιας φλεγμονής στον λαιμό, τη μύτη, τους πνεύμονες ή καμπανάκι για βρογχίτιδα, ακόμα και διαβήτη. Η αναπνοή που έχει φρουτένια μυρωδιά είναι κλασικό σύμπτωμα προβλημάτων στο ήπαρ και τα νεφρά. Οταν, τέλος, η κακή αναπνοή συνδυάζεται με παλινδρόμηση, μπορεί να είναι προειδοποιητικό σήμα για στομαχικές διαταραχές ή καρκίνο.

Αέρια

Ο λόγος, για τα αναπόφευκτα και απαραίτητα προϊόντα της πέψης. Κατά μέσο όρο ο οργανισμός αποβάλλει δύο λίτρα αερίων την ημέρα, αλλά αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη διατροφή μας. Η οσμή είναι πιο έντονη όταν καταναλώνουμε τρόφιμα όπως το μπρόκολο, το ψωμί, τα όσπρια και τα γαλακτοκομικά.
Πότε είναι ανησυχητικά: Μόνο όταν συνδυάζονται με άλλα συμπτώματα, όπως η ακραία δυσκοιλιότητα, πόνος στην κοιλιά, απώλεια βάρους ή αίμα στα κόπρανα.

Κακοσμία ποδιών

Η συσσώρευση βακτηρίων στα πόδια είναι η πηγή αυτού του προβλήματος. Πιο έντονα το αντιμετωπίζουν οι έφηβοι και οι έγκυοι, εξαιτίας της αύξησης των ορμονών τους. Επίσης πιο επιρρεπείς είναι όσοι είναι στρεσαρισμένοι, κάνουν δουλειές με ορθοστασία ή έχουν μύκητες.
Πότε είναι ανησυχητική: Τα σκασίματα ή οι κοκκινίλες, ειδικά ανάμεσα στα δάχτυλα του ποδιού, μπορεί να είναι ένδειξη μυκητίασης, οπότε απαιτείται αντίστοιχη αγωγή. Σε ακραίες καταστάσεις η κακοσμία μπορεί επίσης να οφείλεται και σε διαβήτη.

Πηγή : ygeianews.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Κοινωνική Ενημέρωση: Θέσεις εργασίας

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *