Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012

Ορθορεξία: Τελικά τι είναι υγιεινό;


Η ορθορεξία είναι μια μανία κατανάλωσης μόνο υγιεινών τροφών, κυρίως βιολογικών ή οργανικών και η αυστηρή αποφυγή κατανάλωσης τροφών αυξημένων σε λιπαρά ή εκείνων που περιέχουν πρόσθετα ή συντηρητικά. Ο όρος «ορθορεξία» έχει χρησιμοποιηθεί για να περιγράψει αυτή τη διαταραχή. Προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις "orthos", που σημαίνει σωστή, και"orexia", που σημαίνει όρεξη.


 Ας δούμε λοιπόν πώς συμπεριφέρεται ένα ορθορεξικό άτομο και αν τελικά αυτό είναι σωστό.
Οι ορθορεκτικοί σκέφτονται την δίαιτα περισσότερο από τρεις ώρες ημερησίως και προγραμματίζουν τα γεύματα τους πολλές μέρες πριν από την κατανάλωσή τους, πράγμα που δεν είναι σωστό, διότι με αυτό το τρόπο το φαγητό τους γίνεται εμμονή.
Η θρεπτική αξία του γεύματος είναι περισσότερο σημαντική από την ευχαρίστηση της κατανάλωσής του, κάτι το οποίο το εκτιμούν πάντοτε πριν από το φαγητό.
Νιώθουν έντονο αίσθημα αυτοπεποίθησης, όταν τρώνε υγιεινά.
Οι ορθορεκτικοί ακολουθούν με θρησκευτική ευλάβεια συγκεκριμένους κανόνες καικαμαρώνουν πολύ γι' αυτό. Πολλές φορές, όσο πιο δύσκολοι οι κανόνες, τόσο μεγαλύτερη ικανοποίηση νιώθουν για την τήρησή τους, παρά το «βαρύ» τίμημα.
Όταν χαλάει η διατροφή τους, επιβάλουν στον εαυτό τους τιμωρίες π.χ. «έφαγα μισό σοκολατάκι και γι' αυτό την υπόλοιπη ημέρα δεν έφαγα απολύτως τίποτα». Αυτό είναι πολύ αρνητικό γα τον μεταβολισμό του ατόμου και φυσικά για το στομάχι του.
Αυτά τα άτομα εστιάζονται επίσης στην κατανάλωση τροφών που τους κάνει να αισθάνονται καθαροί και υγιές - στο βαθμό που αποφεύγουν τα τρόφιμα με τεχνητά χρώματα, γεύσεις ή συντηρητικά, φυτοφάρμακα, γενετική τροποποίηση, ανθυγιεινά λίπη και προσθήκη ζάχαρης ή αλατιού.
Ένα ορθορεκτικό άτομο γίνεται εξαιρετικά πειθαρχημένο για το τι τρώει, και καταναλώνει μόνο τα τρόφιμα που θεωρεί ότι είναι αγνά και φυσικά.
Τα σκεύη που χρησιμοποιούν πρέπει να πληρούν ορισμένες προϋποθέσεις όπωςμεγάλο βαθμό καθαριότητας και αποστείρωσης.

Η ζωή τους γίνεται μία συνεχόμενη μάχη για να βρουν και να τρώνε μόνο τα σωστά τρόφιμα και να αποφύγουν να φάνε μολυσμένα ή επικίνδυνα τρόφιμα όπως γλυκά, κέικ, πατατάκια, ψωμί και γενικώς πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα.
Αισθήματα ενοχής, αηδίας και ατέλειας θα ακολουθήσουν μετά από οποιαδήποτε απόκλιση από τους κανόνες.
Οι ορθορεκτικοί μπορεί να είναι δύσκολο να απολαμβάνουν τις κοινωνικές πτυχές του φαγητού, όπως να βγουν έξω για δείπνο με φίλους ή ακόμα και την αποδοχή μιας πρόσκλησης σε ένα οικογενειακό γεύμα. Οι αυστηροί κανόνες που περιβάλλουν τα τρόφιμα σημαίνει ότι όλο και περιορίζεται η κατανάλωση φαγητού εκτός σπιτιού.
Ένα ακόμη χαρακτηριστικό τους είναι ότι θυμούνται και περιγράφουν με λεπτομέρειες τις «σωστές» και «υγιεινές» επιλογές τους.

Πρέπει λοιπόν να καταλάβουμε πως δεν υπάρχουν υγιεινές και ανθυγιεινές τροφές, αλλά υγιεινές και λιγότερο υγιεινές τροφές. Το διαιτολόγιο μας θα πρέπει να είναι ισορροπημένο σε θρεπτικά συστατικά, αλλά και θερμιδικά, για να μην έχουμε ελλείψεις βασικών ή μη θρεπτικών συστατικών. Επίσης, σημασία δεν έχει μόνο η ποιότητα των τροφίμων αλλά και η ποσότητα και η συχνότητα κατανάλωσής τους, κάτι που παίζει μεγάλο ρόλο στην διατήρηση του βάρους στα φυσιολογικά επίπεδα.
Ανεξάρτητα από το αν η ορθορεξία είναι μια διατροφική διαταραχή από μόνη της ή όχι, οι άνθρωποι που έχουν εμμονή να καταναλώνουν μόνο «καθαρά» τρόφιμα και να παραλείπουν ολόκληρες ομάδες τροφίμων, μπορεί να θέσουν την υγεία τους σε κίνδυνο.Μια ισορροπία των θρεπτικών συστατικών είναι απαραίτητη για ένα υγιές σώμα. Γι αυτό δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ το ρητό Παν Μέτρον Άριστον.

Πηγή : mednutrition.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Κοινωνική Ενημέρωση: Θέσεις εργασίας

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *