Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012

Χρόνια λήψη ασπιρίνης και εκφύλιση ωχράς κηλίδας


Η λήψη επί 10 έτη διπλασιάζει τον κίνδυνο εμφάνισης εκφύλισης ωχράς κηλίδας υγρής μορφής

Η λήψη ασπιρίνης επί 10 συναπτά έτη μπορεί να διπλασιάσει τον κίνδυνο απώλειας της όρασης, σύμφωνα με νέα μεγάλη μελέτη η οποία δείχνει ένα «μελανό» σημείο στη χρόνια λήψη ασπιρίνης η οποία έχει μέχρι σήμερα φανεί από άλλες μελέτες ότι συνδέεται με πολλαπλά οφέλη για την υγεία όπως η πρόληψη των καρδιαγγειακών επεισοδίων αλλά και διαφορετικών μορφών καρκίνου.

Σύνδεση με την εκφύλιση ωχράς κηλίδας υγρής μορφής
Σύμφωνα με τη νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην έγκριτη επιθεώρηση «JAMA» («Journal of the American Medical Association») και η οποία ανήκει σε ειδικούς του Πανεπιστημίου του Ουισκόνσιν, η λήψη του διάσημου Μη Στεροειδούς Αντιφλεγμονώδους Φαρμάκου (ΜΣΑΦ) επί μια δεκαετία αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες εμφάνισης εκφύλισης της ωχράς κηλίδας υγρής μορφής – πρόκειται για την πιο σπάνια μορφή της πάθησης η οποία αφορά περίπου το 10% των ασθενών, είναι όμως και η πιο σοβαρή για πρόκληση τύφλωσης.
Προκειμένου να καταλήξουν στα συμπεράσματά τους οι ερευνητές χρησιμοποίησαν στοιχεία από τη μεγάλη μελέτη Beaver Dam Eye Study η οποία αφορά τις οφθαλμοπάθειες που εμφανίζονται με την πάροδο του χρόνου. Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης μελέτης διεξάγονταν οφθαλμολογικές εξετάσεις κάθε πέντε χρόνια επί μια 20ετία σε περίπου 5.000 συμμετέχοντες. Οι εθελοντές που ήταν ηλικίας 43 ως 86 ετών ρωτήθηκαν επίσης σχετικά με το αν λάμβαναν ασπιρίνη τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα για διάστημα μεγαλύτερο των τριών μηνών. Το μέσο διάστημα παρακολούθησης της πορείας της υγείας των εθελοντών ήταν 14,8 έτη.

Διερεύνηση και των δύο μορφών της πάθησης
Οι επιστήμονες διερεύνησαν μεταξύ άλλων τον αριθμό των περιπτώσεων εκφύλισης της ωχράς κηλίδας μεταξύ των εθελοντών – μελέτησαν τόσο τις περιπτώσεις εκφύλισης της ωχράς κηλίδας υγρής μορφής όσο και εκείνες εκφύλισης της ωχράς κηλίδας ξηρής μορφής η οποία είναι και η πιο κοινή μορφή της πάθησης αλλά και η πιο ήπια (σημειώνεται ωστόσο ότι οποιαδήποτε στιγμή η ξηρή μορφή μπορεί να μετατραπεί σε υγρή).
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, κατεγράφησαν 512 περιπτώσεις εκφύλισης ωχράς κηλίδας ξηρής μορφής και 117 περιπτώσεις εκφύλισης ωχράς κηλίδας υγρής μορφής κατά τη διάρκεια της μελέτης.
Από την ανάλυση αυτών των αποτελεσμάτων οι ερευνητές είδαν ότι τα άτομα που λάμβαναν ασπιρίνη επί 10 έτη αντιμετώπιζαν κίνδυνο της τάξεως του 1,4% να αναπτύξουν εκφύλιση της ωχράς κηλίδας υγρής μορφής σε σύγκριση με ποσοστό 0,6% που αφορούσε όσους δεν λάμβαναν ασπιρίνη. Δεν παρουσιάστηκε σύνδεση μεταξύ της χρόνιας λήψης ασπιρίνης και της εμφάνισης εκφύλισης ωχράς κηλίδας ξηρής μορφής.

Ανάγκη για περαιτέρω διερεύνηση της συσχέτισης
Όπως ανέφερε η δρ Μπάρμπαρα Κλάιν που ήταν επικεφαλής της νέας μελέτης, μπορεί τα ποσοστά αυτά να φαίνονται μικρά, ωστόσο η λήψη ασπιρίνης είναι ευρέως διαδεδομένη σε παγκόσμιο επίπεδο και μάλιστα αυξάνεται στα ηλικιωμένα άτομα.«Μέχρι σήμερα τα αποτελέσματα μελετών σχετικά με τη λήψη ασπιρίνης και τη σχέση της με την ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας ήταν αντιφατικά. Η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας μπορεί να οδηγήσει σε τύφλωση και η συχνότητα εμφάνισής της αυξάνεται καθώς αυξάνεται και το προσδόκιμο ζωής του πληθυσμού. Με την πάροδο του χρόνου αυξάνεται και η λήψη ασπιρίνης. Ετσι είναι επιτακτική ανάγκη να εξεταστεί περαιτέρω η πιθανή σχέση της χρόνιας λήψης του ΜΣΑΦ και της εκφύλισης ωχράς κηλίδας υγρής μορφής».

Σημειώνεται ότι η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας αποτελεί την πιο κοινή αιτία τύφλωσης στα ηλικιωμένα άτομα - «πλήττει» το 25% των ατόμων άνω των 60 ετών και περισσότερα από τα μισά άτομα ηλικίας άνω των 75 ετών. Η ερευνητική ομάδα που διεξήγαγε τη νέα μελέτη ζητεί περαιτέρω έρευνες σχετικά με το ζήτημα. Εάν τα δικά της ευρήματα επιβεβαιωθούν τότε θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη νέων μεθόδων πρόληψης της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας υγρής μορφής.

Τα πολλαπλά οφέλη που προκύπτουν από άλλες μελέτες
Πρέπει πάντως να υπογραμμιστεί ότι πλήθος άλλων μελετών αναφέρουν ότι η ασπιρίνη αποτελεί λίγο ως πολύ «θαυματουργό φάρμακο». Εκτός από την παυσίπονη δράση της δρα και ως αντιφλεγμονώδες . Η τακτική λήψη μικρών δόσεων του φαρμάκου έχει φανεί ότι μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θρομβώσεων.
Οι περισσότερες μελέτες συνηγορούν στο ότι η καθημερινή λήψη ασπιρίνης έχει περισσότερα οφέλη για τους καρδιοπαθείς σε σύγκριση με τον μικρό σχετικά κίνδυνο παρενεργειών όπως οι γαστρορραγίες.
Συγχρόνως διαφορετικές μελέτες που συνολικά περιελάμβαναν 200.000 ασθενείς έχουν δείξει ότι η ασπιρίνη μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο κατά 37% εάν το φάρμακο λαμβάνεται επί πέντε έτη.


Πηγή : tovima.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Κοινωνική Ενημέρωση: Θέσεις εργασίας

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *