Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

Στη σάουνα χάνεις κιλά και... σπερματοζωάρια


Σε 15 λεπτά παραμονής μειώνεται η παραγωγή τους

Μια αρνητική για τους άνδρες επίδραση της σάουνας αποκαλύπτει έρευνα Ιταλών επιστημόνων. Σύμφωνα με αυτή η τακτική χρήση της σάουνας μειώνει την παραγωγή των σπερματοζωάριων. Η αυξημένη θερμοκρασία που επικρατεί μέσα στη σάουνα είναι, σύμφωνα με τους ερευνητές, ο ένοχος.

Η μελέτη

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Πάδοβα μελέτησαν άνδρες στη Φιλανδία οι οποίοι είχαν φυσιολογική παραγωγή σπέρματος πριν ξεκινήσει η έρευνα. Οι ερευνητές επέλεξαν τη Φιλανδία επειδή οι άνδρες εκεί (όπως και σε πολλές χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά) κάνουν συχνή χρήση της σάουνας. Οι ερευνητές μελέτησαν άνδρες ηλικίας 30-40 ετών για διάστημα τριών μηνών. Οπως διαπίστωσαν,  οι εθελοντές που έκαναν σάουνα για 15 λεπτά δύο φορές την εβδομάδα εμφάνισαν πρόβλημα στην παραγωγή σπέρματος. Η ποσότητα και η ποιότητα του σπέρματός τους εμφανίστηκε μειωμένη στο τέλος της έρευνας. Μάλιστα η ζημιά χρειάστηκε περίπου 6 μήνες για να αποκατασταθεί και να επανέλθει στα φυσιολογικά επίπεδα η παραγωγή σπέρματος των ανδρών αυτών, μετά τη διακοπή της συστηματικής χρήσης σάουνας.

Οπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, η σάουνα αύξανε τη θερμοκρασία στο όσχεο κατά 3 βαθμούς Κελσίου. Σύμφωνα με τους ερευνητές αυτή η αύξηση θερμοκρασίας είναι και η αιτία της πρόκλησης βλάβης στον μηχανισμό παραγωγής σπερματοζωάριων. Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Human Reproduction».

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η αύξηση της θερμοκρασίας στην… επίμαχη περιοχή προκαλεί προβλήματα γονιμότητας. Εχει διαπιστωθεί ότι η χρήση φορητών υπολογιστών (όταν τοποθετούνται στα πόδια) αυξάνει τη θερμοκρασία στα γεννητικά όργανα προκαλώντας επίσης προβλήματα γονιμότητας.  


Πηγή : tovima.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Κοινωνική Ενημέρωση: Θέσεις εργασίας

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *