Γεια σας,
Η 28η Ιουλίου έχει καθιερωθεί από το 2004 ως Παγκόσμια Ημέρα Ηπατίτιδας. Στόχος αυτής της ημέρας είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού γύρω από τις ιογενείς ηπατίτιδες, η ενημέρωση για τους τρόπους μετάδοσης, πρόληψης, έγκαιρης διάγνωσης και θεραπείας. Θέλοντας να συμμετέχουμε ενεργά σε αυτή την προσπάθεια σας παρουσιάζουμε το άρθρο μας "Ηπατίτδα" που εμφανίζεται στο ακόλουθο link: https://www.mednutrition.gr/portal/efarmoges/leksiko-diatrofis/15156-ipatitida. Διαβάζοντας το συγκεκριμένο κείμενο θα αποκτήσετε βασικές γνώσεις για αυτή τη λοίμωξη και θα ενημερωθείτε για το ρόλο της διατροφής στην ομαλή λειτουργία του ήπατος. |
Πάρης Παπαχρήστος,
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc. Συγγραφέας & Ιδρυτής του medNutrition.gr |
Ηπατίτιδα
Ηπατίτιδα ονομάζεται η ασθένεια κατά την οποία το συκώτι αντιμετωπίζει μία φλεγμονή από διάφορες αιτιολογίες. Η λέξη προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη ήπαρ που σημαίνει συκώτι και από την κατάληξη –ίτις που δηλώνει φλεγμονή του οργάνου.
Ποια η φυσιολογία του ήπατος;
Το ήπαρ είναι το μεγαλύτερο όργανο του ανθρώπινου σώματος (βάρος 1200-1500 γραμμάρια) σημαντικό για ζωτικές λειτουργίες του οργανισμού (αναφέρονται περίπου 500 μεταβολικές λειτουργίες), οι οποίες συμπεριλαμβάνουν την απομάκρυνση τοξικών ουσιών από τον οργανισμό, την σύνθεση γλυκόζης από τους δισακχαρίτες φρουκτόζη και γαλακτόζη, παραγωγή γλυκογόνου καθώς και αποθήκευση και αποδόμηση αυτού (γλυκογονόλυση).
Επίσης είναι απαραίτητο για την σύνθεση απαραίτητων αμινοξέων και σημαντικών πρωτεϊνών (λευκοματίνη, σφαιρίνες, τρανσφερίνη), την σύνθεση ουσιών απαραίτητων για την πέψη των τροφών και την σύνθεση και αποδόμηση τριγλυκεριδίων, φωσφολιπιδίων, χοληστερόλης και λιποπρωτεϊνών.
Τέλος, το ήπαρ συμμετέχει στη μεταφορά, αποθήκευση και ενεργοποίηση βιταμινών (κυρίως των λιποδιαλυτών A, D, E, K και της βιταμίνης Β12) και ιχνοστοιχείων (ψευδάργυρος, χαλκός, σίδηρο, μαγνήσιο). Το ήπαρ είναι το μοναδικό όργανο που μπορεί να αναπλαστεί μετά από μια επέμβαση και η σωστή λειτουργία του είναι απαραίτητη για να συντηρηθούμε στη ζωή.
Όλο το Άρθρο στην Πηγή: https://www.mednutrition.gr
Όλο το Άρθρο στην Πηγή: https://www.mednutrition.gr