Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2011

Ευερέθιστο έντερο

πηγή:http://www.iatronet.gr

Τι είναι και πώς γίνεται η διάγνωση

Το ευερέθιστο έντερο είναι συχνή διαταραχή του γαστρεντερικού συστήματος, που χαρακτηρίζεται από κοιλιακό άλγος, μετεωρισμό και διαταραχές των κενώσεων.

Μερικοί από τους ασθενείς έχουν δυσκοιλιότητα (δυσκολία στην κένωση ή ελαττωμένη συχνότητα κενώσεων), άλλοι έχουν διάρροια (συχνές κενώσεις με ή χωρίς επιτακτική ανάγκη για κένωση), ενώ κάποιοι έχουν και τα δύο.

Η διάγνωση στηρίζεται σε ευρέως αποδεκτά κριτήρια με βάση τα συμπτώματα του ασθενούς, και τον αποκλεισμό οργανικής νόσου.

Παλαιότερα, το ευερέθιστο έντερο (ΕΕ) είχε διάφορα άλλα ονόματα, όπως σπαστική κολίτιδα, βλεννώδης κολίτιδα, σπαστικό έντερο, λειτουργική διαταραχή του εντέρου. Οι περισσότεροι από τους ανωτέρω όρους είναι ανακριβείς. Για παράδειγμα, ο όρος κολίτις σημαίνει φλεγμονή του παχέος εντέρου. Αντίθετα, το ευερέθιστο έντερο δεν χαρακτηρίζεται από φλεγμονή, και δεν θα πρέπει να συγχέεται με την ελκώδη κολίτιδα η οποία είναι φλεγμονώδης νόσος του εντέρου και είναι αρκετά πιo σοβαρή.

Παρόλο που τα συμπτώματα του ΕΕ προκαλούν σημαντικού βαθμού δυσφορία και ενόχληση, δεν προκαλούν μόνιμη βλάβη στο έντερο και δεν οδηγούν σε αιμορραγία, ή άλλη σοβαρή νόσο όπως είναι ο καρκίνος.

Ο ακριβής παθοφυσιολογικός μηχανισμός του ΕΕ είναι μέχρι σήμερα άγνωστος και ως εκ τούτου δεν υπάρχει συγκεκριμένη θεραπεία. Θεωρείται λειτουργική διαταραχή, αφού δεν ανευρίσκονται παθολογικά ευρήματα κατά την εξέταση του εντέρου. Φαίνεται ότι στο ΕΕ υπάρχει κάποιου είδους διαταραχή στον άξονα επικοινωνίας εγκεφάλου-εντέρου. Έτσι, οι ασθενείς εμφανίζουν ενισχυμένη απάντηση των κέντρων του εγκεφάλου στα εντερικά ερεθίσματα, αλλά και αυξημένη ευαισθησία του εντέρου στα ενδοαυλικά αλλά και κεντρικά ερεθίσματα.

Ποια είναι η επίδραση του ευερέθιστου εντέρου στην ποιότητα ζωής των ασθενών;

Η απρόβλεπτη εμφάνιση σπασμών του εντέρου και η έπειξη προς αφόδευση μπορεί να έχει εξαιρετικά δυσμενή επίδραση στην ποιότητα ζωής των ατόμων που υποφέρουν από ΕΕ. Ορισμένοι μπορεί να υποφέρουν τόσο ώστε να περιορίζεται η κοινωνική τους ζωή, να απουσιάζουν συχνά από τη δουλειά, και να φοβούνται να ταξιδέψουν ακόμη και σε μικρές αποστάσεις.

Περίπου το ¼ των ασθενών με ΕΕ εκδηλώνει εντονότερα συμπτώματα, τα οποία αν και συνήθως είναι διαλείποντα επιβαρύνουν σημαντικά την ποιότητα ζωής και εμπλέκονται ανασταλτικά στις καθημερινές τους δραστηριότητες. Οι ασθενείς αυτοί συχνά αναγνωρίζουν συσχέτιση των ενοχλημάτων τους με εξωγενή ερεθίσματα (λήψη τροφής, άγχος).

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Κοινωνική Ενημέρωση: Θέσεις εργασίας

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *