Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

Η τσίχλα καταπολεμά την ωτίτιδα


Οι ωτίτιδες μπορεί να είναι από τα πιο επίμονα προβλήματα της παιδικής ηλικίας, προσβάλλοντας συχνά τα παιδιά και προκαλώντας τους εξαντλητικό πόνο. Πολλοί γιατροί χορηγούν αντιβιοτικά για την αντιμετώπισή τους, αλλά σε πολλές περιπτώσεις αναπτύσσονται ανεπιθύμητες ενέργειες.

Ένα προληπτικό μέτρο που δείχνει να υπόσχεται πολλά είναι η μάσηση τσίχλας με ξυλιτόλη, ένα φυσικό υποκατάστατο της ζάχαρης, αναφέρει η εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς».

Οι τσίχλες με ξυλιτόλη προωθούνται για την πρόληψη της τερηδόνας, αλλά οι επιστήμονες έχουν παρατηρήσει πως η ουσία αυτή ενδέχεται να αναστέλλει και την ανάπτυξη των βακτηρίων που ευθύνονται για πολλά κρούσματα ωτίτιδας.Η παρατήρηση αυτή οδήγησε στην πραγματοποίηση μελετών που στόχο είχαν να εξακριβώσουν εάν μειώνονται οι ωτίτιδες στα παιδιά που μασούν συστηματικά τέτοιες τσίχλες.
Η συνδυασμένη ανάλυση αυτών των μελετών, στις οποίες συμμετείχαν συνολικά 3.100 παιδιά, δημοσιεύτηκε στη βάση ιατρικών μελετών Cochrane. Όπως έγραψαν επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Τορόντο, τα παιδιά που μασούν τσίχλες με ξυλιτόλη διατρέχουν κατά 25% μικρότερο κίνδυνο να εκδηλώσουν οξεία ωτίτιδα.Ωστόσο, επειδή τα παιδιά σε αυτές τις μελέτες μασούσαν τσίχλα πέντε φορές την ημέρα κατά μέσο όρο, δεν είναι βέβαιο πως εξίσου αποτελεσματικές είναι και οι μικρότερες δόσεις. Επιπλέον, η ξυλιτόλη μπορεί να προκαλέσει στομαχικά ενοχλήματα, γι’ αυτό και οι ερευνητές λένε πως απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να αποφασιστεί εάν θα γίνουν επίσημες συστάσεις προς το κοινό.

Πηγή : mednutrition.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Κοινωνική Ενημέρωση: Θέσεις εργασίας

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *