Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

Πώς θα μετρήσετε τις θερμίδες σας


Νέο μοντέλο ανατρέπει τους κανόνες που ίσχυαν ως τώρα για το αδυνάτισμα


Αν θέλετε να χάσετε κιλά, ξεχάστε όσα ξέρατε ως τώρα για το μέτρημα των θερμίδων. Αμερικανοί ερευνητές ανακάλυψαν ότι η ισχύουσα θερμιδομετρική «συνταγή» απώλειας βάρους παρουσιάζει σημαντικά κενά. Για να τα «γεμίσουν» ανέπτυξαν ένα νέο μοντέλο το οποίο υπόσχεται, αν όχι ταχύτερο, τουλάχιστον περισσότερο αποτελεσματικό και μόνιμο αδυνάτισμα.



Γιατί η ζυγαριά «κολλάει»

Οσοι δίνουν μάχη με τα κιλά το γνωρίζουν καλά. Ξεκινώντας οποιαδήποτε δίαιτα το παραπανίσιο βάρος στην αρχή «φεύγει» εύκολα, σύντομα όμως ο δείκτης της ζυγαριάς μοιάζει να «κολλάει» σε πείσμα των γενικών οδηγιών που ισχύουν σε όλο τον κόσμο και προβλέπουν ότι η μείωση της ημερήσιας πρόσληψης ενέργειας κατά 500 θερμίδες οδηγεί σε απώλεια μισού κιλού την εβδομάδα.

Αυτό συμβαίνει διότι το ισχύον μοντέλο δεν λαμβάνει υπόψη το γεγονός ότι όταν χάνουμε κιλά ο μεταβολισμός επιβραδύνεται, όπως υποστηρίζουν ερευνητές των αμερικανικών Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας (NIH) οι οποίοι παρουσίασαν τα ευρήματά τους στο συνέδριο της Αμερικανικής Ενωσης για την Προώθηση των Επιστημών (AAAS) στο Βανκούβερ του Καναδά.

Ο Κέβιν Χολ και ο Κάρσον Τσάου ανέπτυξαν ένα νέο μαθηματικό μοντέλο το οποίο δεν είναι γραμμικό, όπως το παλιό, αλλά δυναμικό. Βασίζεται σε περισσότερους μεταβολικούς παράγοντες (π.χ. ηλικία, φύλο, σωματική άσκηση) λαμβάνοντας υπόψη ακόμη και τη μείωση της ενέργειας που «καίει» κάποιος όταν χάνει κιλά επειδή «σηκώνει» λιγότερο βάρος (η οποία δεν είναι καθόλου αμελητέα εφόσον μπορεί να φθάνει τις 215 θερμίδες).

Με βάση την εξίσωσή τους, η κατανάλωση 100 λιγότερων θερμίδων την ημέρα δεν οδηγεί στην απώλεια 4,5 κιλών τον χρόνο, όπως προέβλεπε η «παλιά συνταγή» αλλά 2,25 – δηλαδή των μισών.

Ρεαλιστικότεροι στόχοι με τον νέο «υπολογιστή του βάρους»

Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η απώλεια των κιλών απαιτεί ακριβώς διπλάσια προσπάθεια. Οπωσδήποτε όμως, όπως τόνισαν οι ερευνητές, για να έχει κανείς αποτελέσματα και να μην αποθαρρύνεται, θα πρέπει να θέτει ρεαλιστικότερους στόχους. Για τον λόγο αυτό προσφέρουν από την ιστοσελίδα των ΝΙΗ έναν «υπολογιστή βάρους» που λειτουργεί με βάση τα νέα δεδομένα.

Ο Body Weight Simulator αποτελεί μια απλουστευμένη εκδοχή του πρωτότυπου μοντέλου, το οποίο δημοσιεύθηκε πριν από μερικούς μήνες στην επιθεώρηση «The Lancet». Θέτει δυο «στόχους», έναν βραχυπρόθεσμο και έναν μακροπρόθεσμο, υπολογίζοντας την κατανάλωση θερμίδων και τη σωματική άσκηση που θα οδηγήσουν στον καθέναν από αυτούς αλλά και στη μόνιμη διατήρηση του επιθυμητού βάρους.

Το ενθαρρυντικό πάντως, σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, είναι ότι ακόμη και μια μικρή προσπάθεια, αν είναι σταθερή, αποδίδει. Η γενική συμβουλή είναι ότι, αν καταναλώνετε καθημερινά περίπου 10 θερμίδες λιγότερες για κάθε μισό κιλό που θέλετε να χάσετε θα έχετε χάσει περίπου το 50% του επιθυμητού βάρους σε έναν χρόνο και το 95% σε τρία χρόνια. Η, όπως το έθεσε ο δρ Τσάου, ένα μπισκότο των 150 θερμίδων λιγότερο την ημέρα μπορεί να σας κάνει να χάσετε 7 κιλά σε έναν χρόνο!

Η ουσία, φαίνεται τελικά ότι βρίσκεται στη διάρκεια. Όπως τόνισε στο συνέδριο, ο Μπόιντ Σουίνμπερν, ειδικός στην παχυσαρκία του Πανεπιστημίου Ντίκιν στη Μελβούρνη της Αυστρααλίας ο οποίος δεν μετείχε στη συγκεκριμένη μελέτη, «ο αγώνας του αδυνατίσματος είναι μαραθώνιος, δεν είναι σπριντ».

Πηγή : tovima.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Κοινωνική Ενημέρωση: Θέσεις εργασίας

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *