Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

Το σωστό πλύσιμο των χεριών «ασπίδα» για τις ιώσεις


Ο χειμώνας είναι η εποχή που κάνουν την εμφάνισή τους πολλών ειδών ιώσεις και κρυολογήματα. Οι εποχικές αυτές παθήσεις συνήθως εξαπλώνονται μέσω σωματιδίων που αιωρούνται στον αέρα και μπορεί να εξαπλωθούν με το βήχα και το φτέρνισμα. Αυτά τα σωματίδια είτε τα εισπνέουμε άμεσα, σε περίπτωση στενής επαφής, είτε μεταφέρονται από τα χέρια μας στις επιφάνειες και μεταδίδονται περαιτέρω. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελετών που έχει διεξάγει το Συμβούλιο Υγιεινής (Hygiene Council) με την υποστήριξη του Dettol, αποδεικνύεται ότι σημαντικοί παράγοντες στην εξάλειψη των εποχικών παθήσεων είναι το συστηματικό πλύσιμο των χεριών και η χρήση  αντισηπτικού χεριών.

Σύμφωνα με το Συμβούλιο Υγιεινής, από τα μέσα του 20ου αιώνα η σημασία της βασικής υγιεινής στη δημόσια υγεία έχει μειωθεί σημαντικά κυρίως λόγω  της ανάπτυξης των εμβολίων και των αντιβιοτικών. Αυτή η  μειωμένη σημασία που δίνουμε  στην  υγιεινή είναι υπεύθυνη για την αύξηση της συχνότητας με την οποία εμφανίζονται λοιμώδεις νόσοι που παρατηρήθηκαν κατά τις τελευταίες δεκαετίες.

Το σπίτι και άλλοι εσωτερικοί  χώροι  είναι το πρωταρχικό σημείο μεταφοράς των δυνητικά επιβλαβών  μικροβίων,  καθώς προσφέρουν ευνοϊκές συνθήκες για την επιβίωσή τους.  Αυτό ενισχύεται από το γεγονός ότι σε αυτούς τους χώρους περνάμε τουλάχιστον το 50% της ζωής μας.

Παράλληλα, τα χέρια είναι η κύρια πηγή μετάδοσης των παθογόνων μικροβίων που προκαλούν δερματικές, αναπνευστικές αλλά και  γαστρεντερικές λοιμώξεις. Το συστηματικό πλύσιμο των χεριών για 15-60 δευτερόλεπτα είναι απαραίτητο για τη μείωση της συχνότητας εμφάνισης λοιμώξεων. Ωστόσο, επειδή αυτό δεν είναι πάντοτε εφικτό, θα πρέπει να γίνεται χρήση απολυμαντικού.  Σήμερα, τα απολυμαντικά  που έχουν βάση το οινόπνευμα έχουν ευρέως υιοθετηθεί ενώ θεωρούνται πιο  αποτελεσματικά αυτά που περιέχουν αλκοόλ σε συγκέντρωση  60-95%.

Πηγή : ygeianews.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Κοινωνική Ενημέρωση: Θέσεις εργασίας

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *