Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

Παραδοσιακό διατροφικό μοντέλο της Κρήτης

πηγή: www.goodnet.gr

"Φάρμακο" η παραδοσιακή κρητική διατροφή
17/05/11 της Χαράς Βηλαρά

Πήραμε λάθος δρόμο μας λένε οι επιστήμονες και οι ειδικοί, καλώντας τον κόσμο να επιστρέψει στο παραδοσιακό διατροφικό μοντέλο της Κρήτης, αυτό που εδώ και δεκαετίες χαρακτηρίστηκε ως διατροφικό θαύμα, διαδεδομένο σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες ως «ασπίδα» για την υγεία, με τις κυβερνητικές πολιτικές της χώρας μας όμως διαχρονικά, να επιδεικνύουν παροιμιώδη αδιαφορία στην προώθηση του συγκεκριμένου μοντέλου στην ελληνική κοινωνία.

Παχυσαρκία, αύξηση εμφραγμάτων, καρκίνου και καρδιαγγειακών νοσημάτων, σακχαρώδης διαβήτης στα παιδιά, είναι μερικά από τα αποτελέσματα της καθιστικής ζωής, της απουσίας της γυμναστικής από την καθημερινότητά μας και ασφαλώς των διατροφικών μας συνηθειών που απέχουν μακράν από το μοντέλο της παραδοσιακής κρητικής διατροφής. Τα χόρτα, τα φρούτα, το ελαιόλαδο, το ελάχιστο κόκκινο κρέας, αντικαταστάθηκαν από την υπερκατανάλωση κρέατος, επεξεργασμένου κρέατος (αλλαντικά), σοκολάτες και γλυκά, ελάχιστα φρούτα και λαχανικά.

Οι επισημάνσεις που έγιναν στο πλαίσιο του συνεδρίου για την Κρητική διατροφή και την υγεία, το Σαββατοκύριακο στο Ρέθυμνο, πρέπει να προβληματίσουν τόσο τον κάθε πολίτη ξεχωριστά όσο και την κεντρική πολιτεία που οφείλει να εντάξει στο πλαίσιο της εθνικής της πολιτικής, δράσεις, κυρίως εκπαιδευτικές, για τη διατροφή.

Το συνέδριο διοργάνωσαν ο Ιατρικός Σύλλογος Ρεθύμνου και ο Ιατρικός Σύλλογος Χανίων και πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής UNESCO, της Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας, του Δήμου Ρεθύμνου, της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου.
Χαιρετισμό μάλιστα απέστειλε ο βουλευτής και γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Μ. Καρχιμάκης, τέως υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.
«Η προσπάθεια, που έχει αναλάβει η κυβέρνηση για το καλάθι προϊόντων της ελληνικής γης, μπορεί να αποτελέσει το εφαλτήριο της αγροτικής ανάπτυξης αλλά και να καταστεί η γεωργία ανταγωνιστική, βιώσιμη και οικολογικά προσανατολισμένη», τόνισε ο κ. Καρχιμάκης.

περισσότερα...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Κοινωνική Ενημέρωση: Θέσεις εργασίας

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *