Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

Dr… Smartphone ενόψει!


Ιατρικά τεστ μέσω… οθονών αφής προβλέπουν οι επιστήμονες

Τις κουραστικές ουρές αναμονής στα νοσοκομειακά ιατρεία ίσως εξαλείψουν μελλοντικά τα έξυπνα κινητά, σύμφωνα με προβλέψεις των ερευνητών του Ινστιτούτου Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κορέας (KAIST).

 Όπως αναφέρουν με σχετική τους δημοσίευση στο επιστημονικό έντυπο «AngewandteChemie», οι οθόνες αφής θα μπορούσαν μελλοντικά να χρησιμοποιηθούν για τη λήψη βιολογικού υλικού (κύτταρα, DNA, πρωτεΐνες) – ό,τι δηλαδή γίνεται και κατά τη λήψη δειγμάτων για απλά ιατρικά τεστ.
«Η ιδέα ξεκίνησε από το γεγονός ότι οι οθόνες αφής λειτουργούν αναγνωρίζοντας τοηλεκτρονικό αποτύπωμα των δακτύλων - συνεπώς είναι εφικτή και η αναγνώριση συγκεκριμένων πρωτεϊνών και γενετικού υλικού» αναφέρει ο ερευνητής δρ Χίουν-γκίου Παρκ.

Οι οθόνες αφής που διαθέτουν τα smartphones, τα tablet pc και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές «διαβάζουν» το ηλεκτρονικό φορτίο από το άγγιγμα του χρήστη. Τα μόρια πρωτεϊνών ή DNA φέρουν τη δική τους «σφραγίδα» ηλεκτρονικού φορτίου η οποία θα μπορούσε να είναι επίσης αναγνωρίσιμη.
Εξέταση διά της… αφής
Μέσα από μια σειρά πειραμάτων, οι ερευνητές του KAIST διαπίστωσαν ότι οι οθόνες αφής αναγνωρίζουν επιτυχώς τις συγκεντρώσεις μορίων γενετικού υλικού στην επιφάνειά τους. Σύμφωνα με τους ίδιους, κάτι τέτοιο θα μπορούσε να αποτελέσει το πρώτο βήμα για την εφαρμογή της συγκεκριμένης τεχνολογίας για την πραγματοποίηση ιατρικών τεστ. 
Στην παρούσα φάση οι ειδικοί αναπτύσσουν ένα είδος ευαίσθητης μεμβράνης που θα μπορεί να ταυτοποιεί συγκεκριμένες βιοχημικές ουσίες.

Πηγή : tovima.gr


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Κοινωνική Ενημέρωση: Θέσεις εργασίας

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *