Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012

Το έμφραγμα περνάει από πατέρα σε γιο


Η προδιάθεση για καρδιαγγειακή νόσο κληροδοτείται μέσω του χρωμοσώματος Y

Ένας στους πέντε βορειο-ευρωπαίους άνδρες έχει αυξημένες πιθανότητες να πάθει έμφραγμα καθώς μεταφέρει μια γονιδιακή παραλλαγή που τον καθιστά ευάλωτο στη νόσο. Οι πιθανότητες παραμένουν υψηλές ακόμη και όταν οι εν λόγω άνδρες δεν διαθέτουν άλλους παράγοντες κινδύνου, όπως η αυξημένη χοληστερόλη, το κάπνισμα και η υπέρταση.

«Ανδρική» κληρονομικότητα

Την παραπάνω διαπίστωση έκαναν Βρετανοί και Αυστραλοί ερευνητές οι οποίοι μελέτησαν δεδομένα που αφορούσαν 3000 άνδρες από τη Βρετανία. Σύμφωνα με το άρθρο τους στην επιθεώρηση The Lancet, οι άνδρες έφεραν την παραλλαγή  (γνωστή ως απλότυπος Ι) στο χρωμόσωμα Υ. Πρόκειται για το χρωμόσωμα που κληροδοτούν οι πατέρες στους γιους τους και ο εντοπισμός της παραλλαγής εξηγεί, εν μέρει, τους λόγους για τους οποίους οι άνδρες κινδυνεύουν από έμφραγμα του μυοκαρδίου περισσότερο από τις γυναίκες. Παρέχει επίσης μια εξήγηση για τα αυξημένα ποσοστά εμφραγμάτων στην Βορειοδυτική σε σχέση με τη Νότια Ευρώπη όπου η συχνότητα του συγκεκριμένου απλότυπου Ι είναι μικρότερη.
Ο απλότυπος Ι διαφοροποιεί τον τρόπο με τον οποίο το ανοσοποιητικό σύστημα των ανδρών που τον φέρουν αντιδρά στις λοιμώξεις, αλλά δεν είναι πλήρως κατανοητό πώς αυτό συνδέεται με την καρδιαγγειακή νόσο.

Πηγή : tovima.gr


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Κοινωνική Ενημέρωση: Θέσεις εργασίας

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *