Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012

Εξαντλητικές δίαιτες: Γιατί εγκαταλείπονται;


Με μια απλή αναζήτηση, σε οποιαδήποτε μηχανή αναζήτησης στον παγκόσμιο ιστό, εισάγοντας ως λέξη- κλειδί τον όρο «δίαιτα αδυνατίσματος», θα εκπλαγείτε από τα εκατοντάδες χιλιάδες αποτελέσματα που θα προκύψουν για γρήγορες και αποτελεσματικές δίαιτες αδυνατίσματος, καθώς και ποικίλα προϊόντα που θα σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος.


Δυστυχώς όμως, όπως έχουμε ξαναπεί χιλιάδες φορές δεν υπάρχουν μαγικά χάπια και χρυσές συνταγές και καμία δίαιτα δεν μπορεί να σας αδυνατίσει ως διά μαγείας. Το μεγάλο μυστικό που εμείς οι διαιτολόγοι επαναλαμβάνουμε συνεχώς είναι η εξατομικευμένη αντιμετώπιση από έναν διαιτολόγο- κι αν θέλετε να είμαστε πιο αυστηροί, από μια ομάδα επιστημόνων υγείας που πρέπει να περιλαμβάνει διαιτολόγο, ψυχολόγο και ειδικό φυσικής αγωγής.
Οι εξαντλητικές δίαιτες στις οποίες συχνά-πυκνά που υποβάλλετε τον εαυτό σας, μόνο θετικά αποτελέσματα δεν μπορούν να φέρουν. Μια εξαντλητική δίαιτα θα σας καταβάλει και θα σας αποτελειώσει τον ήδη ίσως κακό μεταβολισμό σας και θα σας δώσει την τελευταία ώθηση προς την επαναπρόσληψη των κιλών.

Με τις κακές δίαιτες έχετε επίσης απώλεια μυϊκού ιστού, ο οποίος στη συνέχεια αντικαθίσταται από λιπώδη ιστό εφόσον επαναπροσλάβετε τα κιλά.
Συνεπώς το λεγόμενο φαινόμενο "γιο- γιο" ίσως να μην είναι τόσο αθώο τελικά όσο θέλουμε να πιστεύουμε: κουράζει τον μεταβολισμό μας και μας οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην κούραση του οργανισμού σας.

Πιο συγκεκριμένα, οι δίαιτες πολύ χαμηλών θερμίδων μπορεί να είναι «βολικές» για κάποιους, λίγα όμως είναι γνωστά για τους λόγους για τους οποίους συνήθως αποτυγχάνουν.
Σε πολύ πρόσφατη έρευνα που παρουσιάστηκε στο τελευταίο παγκόσμιο συνέδριο διατροφής, οι ερευνητές έβαλαν σε δίαιτα 267 άτομα με ΔΜΣ ( Δείκτη μάζας σώματος) κατά μέσο όρο 41,9 δηλαδή παχύσαρκα άτομα, για 12 εβδομάδες και θεώρησαν ως αποτυχία, χαμηλότερη από 10 % απώλεια από το αρχικό βάρος.

Μετά από την προσπάθεια απώλειας, όσα άτομα δεν κατάφεραν να χάσουν πάνω από 10 % του βάρους τους ρωτήθηκαν σε σχέση με την προσπάθειά τους και τους λόγους – δυσκολίες που τους οδήγησαν στην αποτυχία.
Οι περισσότεροι που είχαν αποτύχει, έδωσαν ως δικαιολογία ασθένεια, πείνα, καθώς και αλλαγές στη διάθεση.
Από αυτούς που είχαν πετύχει, οι περισσότεροι δε δήλωσαν κάποια παρενέργεια, όμως κάποιοι εμφάνισαν κακή διάθεση, πείνα, ενώ ένα άτομο δήλωσε πολλές λοιμώξεις.

Η επιτυχία ή η αποτυχία δε διέφερε ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες.
Ίσως λοιπόν η συγκεκριμένη μελέτη κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και για κάποιους ειδικούς που στην προσπάθειά τους να ευχαριστήσουν τον άνθρωπο που έχουν απέναντί τους εφαρμόζουν μη «ορθόδοξες» μεθόδους αδυνατίσματος.
Το μήνυμα που πρέπει να στείλουμε είναι να ακολουθούμε δίαιτες χωρίς υπερβολές και υστερίες, και να έχουμε υπομονή, ώστε να χάσουμε τα περιττά κιλά μας χωρίς αντίκτυπο στην υγεία μας.

Πηγή : mednutrition.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Κοινωνική Ενημέρωση: Θέσεις εργασίας

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *