Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012

Ενα «καλό» πόδι, περισσότερα διαστρέμματα

Στην άνιση κατανομή δύναμης μεταξύ των αστραγάλων οφείλονται οι τραυματισμοί


Μεγαλύτερες πιθανότητες να πάθουν διάστρεμμα ποδοκνημικής αρθρώσεως έχουν οι ποδοσφαιριστές όταν το ένα τους πόδι είναι πιο «δυνατό» από το άλλο, εκτιμούν έλληνες ερευνητές από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Παρά το γεγονός ότι μέχρι στιγμής έχουν γίνει αρκετές μελέτες γύρω από το  γιατί οι αθλητές παθαίνουν διάστρεμμα, λίγες έχουν επικεντρωθεί στην περίπτωση των ποδοσφαιριστών.

Ποδοσφαιριστές στο μικροσκόπιο

Ο δρ Γιώργος Βαγενάς και η ομάδα του εξέτασαν, προ-αγωνιστικά, τη σταθερότητα και τη δύναμη των αστραγάλων 100 ποδοσφαιριστών από τέσσερις επαγγελματικές ομάδες της χώρας.  Kατά τη διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου, 17 από αυτούς ταλαιπωρούνταν από ένα ή περισσότερα διαστρέμματα. Oι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ποδοσφαιριστές που εμφάνιζαν σημαντική διαφορά ως προς την δύναμη του δεξιού και του αριστερού τους αστραγάλου αντιμετώπιζαν εννιαπλάσιο κίνδυνο να πάθουν διάστρεμμα συγκριτικά με όσους εμφάνιζαν ίση κατανομή δύναμης μεταξύ των δύο τους αστραγάλων.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, όταν ένας παίκτης προσγειώνεται με δύναμη στο τερέν μετά από άλμα είναι σημαντικό να υπάρχει συμμετρική ενεργοποίηση των μυών και των δύο αστραγάλων ώστε να απορροφάται η ένταση που πρόκειται να φτάσει στις αρθρώσεις, αποτρέποντας έτσι τους τραυματισμούς.

«Όλοι οι ποδοσφαιριστές, επαγγελματίες και μη, θα πρέπει να περνούν από αξιολόγηση ειδικών πριν την έναρξη της αγωνιστικής περιόδου ώστε να ανιχνεύεται τυχόν λειτουργική ασυμμετρία της ποδοκνημικής άρθρωσης» εξηγεί ο δρ Βαγενάς.Προσοχή σε επαγγελματίες και ερασιτέχνες

Οι αθλίατροι πιστεύουν ότι τα ευρήματα των ερευνητών κρύβουν ένα σημαντικό μήνυμα ακόμα και για τους ερασιτέχνες.

«Η συγκεκριμένη μελέτη δείχνει ότι αν οι ποδοσφαιριστές θέλουν να μειώσουν τον κίνδυνο διαστρέμματος, θα πρέπει να δυναμώνουν τους μύες των αστραγάλων τους ομοιόμορφα, ώστε να έχουν μια καλή ισορροπία και στα δυο πόδια» σχολιάζει ο δρ Ερικ Γουίκστρομ, από το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας, στις ΗΠΑ.

Πηγή : tovima.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Κοινωνική Ενημέρωση: Θέσεις εργασίας

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *