Πέμπτη 2 Αυγούστου 2012

Παιχνίδια στο νερό με το μωρό σας


Καλοκαίρι, ζέστη. Τι καλύτερο για μία δροσιστική βουτιά στη θάλασσα; Κι ακόμα καλύτερα αν συνοδεύεται από παιχνίδια με το μωρό σας!

Το κολύμπι στο ζεστό νερό είναι οικείο στα μικρά παιδιά, καθώς μοιάζει με την κατάσταση που βιώνει το έμβρυο μέσα στο «υδάτινο περιβάλλον» της μητρικής κοιλιάς.

Η κατάλληλη ηλικία για να ξεκινήσετε να παίρνετε το μικρό σας στη θάλασσα είναι περίπου στους 6 μήνες, αφού έχει ακόμα τα βιώματα από την κοιλιά της μαμάς του και δεν έχει ακόμα αναπτύξει το αίσθημα του φόβου.

Οφέλη
- Διασκέδαση, παιχνίδι, γέλιο.
- Βελτίωση των συνηθειών ύπνου και διατροφής λόγω των καταπραϋντικών ιδιοτήτων του νερού.
- Ισχυροποίηση δεσμού παιδιού – γονέα.
- Βελτίωση κοινωνικοποίησης.
- Ενίσχυση ανοσοποιητικού συστήματος.
- Αισθητήρια ενεργοποίηση.
- Κινητική και μυϊκή ανάπτυξη, βελτίωση συντονισμού κινήσεων, ισορροπίας.
- Εκμάθηση κολυμβητικών κινήσεων και δεξιοτήτων.
- Βελτίωση αισθήματος ασφάλειας και ελευθερίας κινήσεων.
- Απόκτηση βάσεων για την διαδικασία εκπαίδευσης (μαθαίνει να ακούει και να εκτελεί χωρίς πίεση).
- Απόκτηση αυτοσυγκέντρωσης, θάρρους, αυτοπεποίθησης.

Κίνδυνοι
Μολύνσεις (κυρίως σε αυτιά, φάρυγγα και ρινική κοιλότητα). Γι’ αυτό καλό είναι να προτιμάτε καθαρά νερά.

Υποθερμία. Η θερμοκρασία του σώματος των μικρών πέφτει πολύ γρήγορα, για το λόγο αυτό πρέπει αμέσως μόλις βγείτε από το νερό, να τυλίξετε το παιδί σας με μία πετσέτα, να του φορέσετε στεγνά ρούχα και να του δώστε κάτι ζεστό να πιει.

Ακόμα και αν σας βεβαιώσουν ότι μέχρι τον 6ο μήνα θα κλείσει αντανακλαστικά το λάρυγγά του μόλις βρεθεί κάτω από το νερό, μην επαναπαυτείτε. Μην το αφήσετε από τα μάτια σας. Ένα ατύχημα είναι πολύ εύκολο να συμβεί ακόμα και με ελάχιστη ποσότητα νερού.

Συμβουλές

Είναι προτιμότερο για τα μωρά να συνηθίζουν το νερό χωρίς κάποιο βοηθητικό μέσο επίπλευσης ( πχ σωσίβιο), αυτό το ρόλο αυτό θα τον αναλάβει η μαμά.

Καλό είναι να μην παραμείνει το μωρό στο νερό για περισσότερο από 15-20 λεπτά.

Εάν επιλέξετε την πισίνα μπορείτε να ενημερωθείτε για κάποιες που διαθέτουν ξεχωριστό χώρο για βρέφη και νήπια, όπου το νερό είναι πιο ζεστό. Εάν επιλέξετε τη θάλασσα φροντίστε να είναι καθαρή και ζεστή.

Αν η πισίνα στην οποία θα κολυμπήσετε έχει σκάλα, δώστε σε κάποιον άλλο να κρατήσει για λίγο το παιδί, για να μην γλιστρήσετε.

Υπάρχουν μωρά που νιώθουν μεγαλύτερη ασφάλεια αν τους δώσετε να κρατούν κάποιο δικό τους, γνώριμο παιχνίδι μπάνιου από το σπίτι που θα επιπλέει.

Μην ξεχάσετε να πάρετε μαζί σας επιπλέον πάνες και μωρομάντηλα αλλά και ένα ρόφημα ή σνακ για μετά το κολύμπι.

Παιχνίδια

Μείνετε μέσα στο νερό, κρατήστε το μωρό σας από τις μασχάλες ώστε να είναι ασφαλές και στριφογυρίστε το μέσα στο νερό με απαλές κινήσεις. Αφήστε το να πλατσουρίσει μόνο του με τα πόδια του να χτυπούν.

Αφήστε το μωρό να γείρει το κεφάλι του πάνω στον ώμο σας και στηρίξτε το πρόσωπό του στο δικό σας. Τεντώστε τα χέρια σας κάτω από τα πόδια του καθώς επιπλέει.

Ακουμπήστε το πάνω μέρος του κορμού του μωρού στην αγκαλιά σας, κρατήστε τα πόδια του και κινήστε τα πάνω – κάτω λέγοντας «πλατς–πλουτς» για να το ενθαρρύνετε να κλωτσήσει το νερό.

Κρατήστε το μωρό σας από τις μασχάλες, σηκώστε το με φόρα έξω από το νερό και αμέσως μετά βάλτε το μέσα στο νερό και πάλι. Η κίνηση αυτή θα το βοηθήσει να συνηθίσει το πιτσίλισμα και τους παφλασμούς.


Πηγή : iator.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Κοινωνική Ενημέρωση: Θέσεις εργασίας

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *