Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011

ΦΡΑΟΥΛΑ : Προστάτης του Στομάχου

πηγή: http://www.tovima.gr

Οι φράουλες προστατεύουν τη «φόδρα» του στομάχου από την επίδραση του αλκοόλ, σύμφωνα με νέα μελέτη Ισπανών ειδικών που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «PLoS ONE».

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης πραγματοποίησαν πειράματα σε ποντίκια, τα οποία μοίρασαν σε δύο ομάδες. Στη μια από αυτές χορήγησαν εκχύλισμα φράουλας (40 mg ανά κιλό σωματικού βάρους) για ένα διάστημα 10 ημερών.

Στη συνέχεια, χορήγησαν και στις δύο ομάδες αιθυλική αλκοόλη και είδαν ότι η βλεννώδης μεμβράνη του στομάχου των ποντικιών που λάμβαναν το εκχύλισμα φράουλας εμφάνισε μικρότερες βλάβες σε σχέση με τα υπόλοιπα ποντίκια.

Η βλεννώδης μεμβράνη του στομάχου αποτελείται από κύτταρα τα οποία παράγουν οξέα και ένζυμα με στόχο την διάσπαση των τροφών. Η βλέννα που εκκρίνεται εκεί, προστατεύει την εσωτερική επίστρωση του στομάχου από τα οξέα.

«Η προστατευτική δράση της φράουλας δεν συνδέεται μόνο με την υψηλή περιεκτικότητά της σε αντιοξειδωτικές ουσίες, αλλά και με το γεγονός ότι το φρούτο ενεργοποιεί τις αντιοξειδωτικές άμυνες και τα αντιοξειδωτικά ένζυμα του οργανισμού» εξηγεί η ερευνήτρια Σάρα Τουλιπάνι.

Φράουλες εναντίον έλκους

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι μια διατροφή πλούσια σε φράουλες μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη γαστρικών παθήσεων και να επιβραδύνει την εμφάνιση έλκους.

«Τα συγκεκριμένα ευρήματα όμως σε καμία περίπτωση δεν έρχονται να απαλύνουν τις επιπτώσεις της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ» τονίζει από την πλευρά του ο ερευνητής Μαουρίθιο Μπατίνο.

Η γαστρίτιδα και οι φλεγμονές της βλεννώδους μεμβράνης του στομάχου, εξηγούν οι ερευνητές, σχετίζονται με την κατανάλωση αλκοόλ. Μπορούν όμως να προκληθούν και από ιογενείς λοιμώξεις ή από τη λήψη μη στεροειδών αντιφλεγμονώδων φαρμάκων όπως π.χ. η ασπιρίνη αλλά και αντιβιοτικών που χορηγούνται για την αντιμετώπιση του ελικοβακτηρίου του πυλωρού.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Κοινωνική Ενημέρωση: Θέσεις εργασίας

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *