πηγή:http://www.myworld.gr
Oυλίτιδα είναι η φλεγµονή των ούλων, η οποία είναι κυρίως αποτέλεσµα της κακής υγιεινής του στόµατος. Όταν τα δόντια δεν καθαρίζονται σωστά, µένουν τροφές στο στόµα, µε αποτέλεσµα να δηµιουργούν τη µικροβιακή πλάκα (πέτρα). Αυτή µε τη σειρά της περιέχει µικρόβια, τα παράγωγα των οποίων ερεθίζουν τα ούλα. Η πρόληψη της ουλίτιδας ωστόσο είναι εφικτή, ενώ η αντιµετώπισή της, σε περίπτωση που ήδη υπάρχει, απαραίτητη, αφού διαφορετικά θα προκαλέσει σοβαρότερα προβλήµατα, οδηγώντας ακόµα και στην απώλεια των δοντιών.
1.Βουρτσίζετε τα δόντια σας καθηµερινά πρωί - βράδυ αλλά και ενδιάµεσα στα γεύµατα, ακόµα και µετά τον καφέ.
2.Χρησιµοποιείτε καθηµερινά οδοντικό νήµα. Συχνά το βούρτσισµα δεν είναι αρκετό για να αποµακρύνει τις τροφές από τα δόντια.
3.Αποφεύγετε να χρησιµοποιείτε σόδα ή αλάτι για το βούρτσισµα των δοντιών και χρησιµοποιείτε οδοντόκρεµες µε φθόριο.
4.Αλλάζετε συχνά οδοντόβουρτσα (περίπου κάθε 2 µήνες) προτιµώντας τις µέτριας σκληρότητας.
5.Κάνετε τουλάχιστον κάθε 6 µήνες ένα προληπτικό check up στον οδοντίατρό σας.
6.Αν πάσχετε ήδη από ουλίτιδα, επισκεφτείτε απαραιτήτως τον οδοντίατρο, ο οποίος θα εφαρµόσει λεπτοµερή καθαρισµό των δοντιών προκειµένου να αφαιρέσει πλήρως την πέτρα που έχει δηµιουργηθεί. Στη συνέχεια µε σωστό και τακτικό βούρτσισµα η φλεγµονή υποχωρεί.
7.Εκτός από την κακή υγιεινή του στόµατος, ουλίτιδα µπορεί να προκαλέσουν ο σακχαρώδης διαβήτης, καθώς και ορισµένα νοσήµατα του αίµατος αλλά και οι ορµονικές διαταραχές (π.χ. εφηβεία, εγκυµοσύνη κ.ά.).
Πότε πρέπει να απευθυνθείτε στον γιατρό
Τα συµπτώµατα που πρέπει να σας οδηγήσουν στον γιατρό είναι:
- Έντονο κόκκινο χρώµα στα ούλα
- ∆ιόγκωση των ούλων
- Πιθανή αιµορραγία, είτε αυτοµάτως είτε κατά τη διάρκεια του βουρτσίσµατος.
Τα παραπάνω συνήθως συνοδεύονται και από κακοσµία.